به گزارش خبرنگار قدس آنلاین، در پایان معاملات بازار سهام و در روزی که پس از مدتها شاهد ورود هزار میلیارد تومانی پول حقیقی به بورس بودیم، شاخص کل بورس تهران با رشدی حدود ۱/۲۴درصد، در یک قدمی بازپسگیری ابرکانال ۲ میلیون واحدی قرار گرفت. شاخص هموزن هم ۰/۸۳ درصد رشد کرد تا در کنار رشد ۰/۳۹درصدی شاخص فرابورس، روزی سراسر سبز را برای بازار به ارمغان بیاورد.
رشد بورس در پی کاهش تنشها و حمایت بودجه
رشد بورس در پی کاهش تنشها و حمایت بودجه
شاخصهای بورس در حالی با رشد همراه بودهاند که طی هفتههای گذشته، افت بیش از ۱۰۰هزار واحدی را تجربه کردهاند. کارشناسان بازار سرمایه معتقدند کاهش تنشها در منطقه و حمایت بودجه از بازار سرمایه دلیل این رشد است.
به گفته کامبیز میرکریمی، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و روسیه سال گذشته نیز به صورت مکرر شاهد اتفاقها و تنشهای سیاسی خارجی و داخلی بودیم که موجب نوسانهای محدود و کوتاهمدتی در نرخ ارز شد. این هیجانهای کاذب خیلی زود فروکش کرد و قیمت ارز دوباره به همان کانالهای قبلی بازگشت؛ مانند اتفاقی که ابتدای هفته تجربه کردیم و در حال حاضر شاهد روند ریزشی دلار هستیم.
به گفته میرکریمی، مردم نباید با اینگونه اتفاقها نگران شوند و فریب دلالان را بخورند، چون در موارد مشابه قبلی نیز شاهد بودیم افزایش نرخ ارز با اقدامهای بانک مرکزی بلافاصله پس از چند روز کنترل شد و روند اصلاحی خود را آغاز کرد که این بار هم قیمت ارز دوباره به سطح و کانال پیش از تنشها خواهد رسید.
روند کاهشی دلار به چند کانال پایینتر ادامهدار خواهد بود
روند کاهشی دلار به چند کانال پایینتر ادامهدار خواهد بود
با آغاز حمله رژیم صهیونیستی در آسمان ایران، در کنار بورس، بازار ارز نیز نشانههای مثبتی از خود نشان داد. قیمت دلار با کاهش محسوس به کانال ۶۵هزار تومان بازگشت و مشاهدهها حاکی است بازار ارز به سمت کاهش قیمت در حال حرکت است. این کاهش به دلیل عوامل متعددی نظیر افزایش عرضه و کاهش تقاضا در پی آرامش نسبی بازارها قابل تحلیل است.
ریزش قیمت دلار در شرایطی است که روز پنجشنبه هفته گذشته به اوج قیمتی رسیده و نزدیک به کانال ۶۸هزار تومان ایستاده بود، اما با کاهش ۳درصدی، بیش از دو کانال فرود آمد. کارشناسان معتقدند روند کاهشی دلار ادامهدار خواهد بود و قیمت ارز به چند کانال پایینتر باز خواهد گشت.
ریزش طلا و سکه با وجود افزایش دلاری اونس جهانی
ریزش طلا و سکه با وجود افزایش دلاری اونس جهانی
از سوی دیگر باوجود افزایش ۱۲دلاری اونس جهانی قیمت طلا و سکه، قیمت طلا و سکه در داخل کشور با ریزش چشمگیری همراه شد به طوری که قیمت سکه طرح جدید در لحظه انتشار این گزارش با افت بیش از ۵ میلیونتومانی به عدد ۴۹میلیون و ۳۰ هزار تومان کاهش یافت. همچنین سکه طرح قدیم با کاهش ۱/۶میلیون تومانی، ۴۷میلیون تومان قیمت خورد. آنطور که نادر بذرافشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران میگوید این اتفاق به دلیل کاهش نرخ ارز و آغاز حراج انبوه سکه در مرکز مبادله روی داده است.
محمد بیات، کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه افزایش ریسکهای سیاسی در هفتههای گذشته منجر به رشد قیمت طلا و سکه شده بود، بر این باور است که با توجه به کاهش تنشها در منطقه، ریزش قیمتها در بازار ارز و سکه ادامه خواهد داشت. به گفته وی، نباید از افزایش قیمتها در بازار جهانی و اونس گذشت. اگر قیمت اونس جهانی ثابت بماند و یا کاهش یابد، به نظر میرسد طلا و سکه یک کانال از دست بدهند.
نتیجه انتظارات اهالی بازار برای افزایش ریسکها
نتیجه انتظارات اهالی بازار برای افزایش ریسکها
محمدرضا فلفلانی، تحلیلگر بازارهای مالی در گفتوگو با قدس میگوید: یک نکته بسیار مهم در ابتدا باید بگویم و آن این است که در بازار سرمایه ما اکنون شرکتها را خرید و فروش نمیکنیم بلکه داریم آینده آنها را معامله میکنیم. یعنی یک سرمایهگذار وقتی میخواهد سهام بخرد یا صندوقها را مورد معامله قرار دهد، با توجه به گذشته و وضعیت حال حاضر و دورنمایی که از اقتصاد، وضعیت شرکت، وضعیت اقتصاد جهانی و داخلی و شرایط صنایع مختلف میبیند، تصمیم میگیرد که الان سهامدار یک شرکت بشود یا خیر. بنابراین ما در فضای بازارهای مالی یک متغیر بسیار مهم داریم تحت عنوان اینکه «انتظارات اهالی بازار چیست؟». این انتظارات نسبت به متغیرهای مختلف از جمله تورم و ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک ازجمله روند سودآوری شرکتها، رفتار سیاستگذاران و قانونگذاران و... وجود دارد.
این کارشناس بازارهای مالی میافزاید: در یک برههای ما با این موضوع مواجه بودیم که اهالی بازار انتظار افزایش ریسکها و تنشها را به نحو بسیار با اهمیتی داشتند و فکر میکردند ریسکها احتمالاً بسیار سطح بالاتری را میتوانند تجربه کنند و بازار با توجه به سناریوهایی که برای پاسخ رژیم صهیونیستی به عملیات وعده صادق۲ مطرح بود، به افزایش سطح درگیریها و گستردهتر شدن ریسکها وزن داد.
وی میافزاید: در این فضا، تقاضا برای داراییهایی مثل طلا افزایش مییابد و داراییهایی که درجه ریسک بالاتری دارند مثل سهام با افزایش عرضه مواجه میشوند این اتفاقها در بازارهای ما رخ داد. اما با توجه به نوع واکنشی که اسرائیل نشان داد و از بامداد شنبه اتفاق افتاد، فعالان بازار متوجه شدند سطح ریسکها آن طور که فکر میکردند زیاد نیست و حال تصمیم گرفتند سهام خریداری کنند. نکته اینجاست که ما باید بدانیم این برآوردها طی زمان مدام تغییر میکند و ممکن است فردا اهالی بازار ارزیابی دیگری از سطح ریسکها داشته باشند و تصمیم دیگری بگیرند و عرضه و تقاضا تغییر پیدا کند. به همین دلیل اصرار داریم برای هر فرد سبد سهامی از اقلام مختلف تشکیل شود که تمام سناریوهای ممکن را پوشش داده و ریسک را تا حد زیادی مدیریت کند. چه تنشها افزایش یابد و چه کاهش پیدا کند در مجموع سبد بتواند خودش را حفظ کند و یکپارچه قرمز یا سبز نشود. مثلاً در روز شنبه که سهام افزایش تقاضا داشت و طلا ریزشی شده بود؛ آن سهامی میتواند از عملکرد خودش خوشحال باشد که در آن هم صندوقهای طلا باشند که امروز قرمز بود و هم سهام که امروز سبز بود. ترکیب اینها به سطح ریسکپذیری، ترکیب درآمدها و هزینه ها و ساختار سرمایه فرد برمیگردد.
در دورنمای بورس افزایش تقاضا میتواند ادامهدار باشد؟
در دورنمای بورس افزایش تقاضا میتواند ادامهدار باشد؟
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر دورنمای بورس و اینکه افزایش تقاضا در بازار سرمایه میتواند ادامهدار باشد یا خیر، میگوید: این موضوع به متغیرهای مختلفی بستگی دارد. در این تاریخ بورس، در اغلب موارد دارای ارزندگی است، چنانچه ریسکها کاهش یابد، قاعدتاً اقبال مردم به خرید سهام هم افزایش پیدا میکند، در غیر این صورت ما شاهد درجا زدن بازار و حتی کاهش هم خواهیم بود. به صورت کلی پیشنهاد ما تشکیل سبدی از اقلام مختلف، ازجمله سهام، طلا و صندوقهای درآمد ثابت است. در چنین شرایطی میتوانیم ادعا کنیم که تا حدی داریم ریسک را مدیریت میکنیم و در تمام شرایط میتوانیم امیدوار باشیم که دستکم یکی از اقلام موجود در سبد ما مثبت است.
وی میگوید: این اصل مهم که گاهی گفته میشود، فلان خبر در بازار پیشخور شد کاملاً نشان میدهد در بازار، آینده سهام مورد معامله قرار میگیرد، همچنین این اصطلاح که گفته میشود «با شایعه بخر و با خبر بفروش» تأییدیهای مبنی بر تأثیرگذاری انتظارات بر بازار سرمایه است و تأثیرگذاری چیزی است که در آینده میبینیم و میشنویم که در یک فضای عدم قطعیت هم مطرح میشود. پس اساس شناسایی آن عدم قطعیت و تجزیه و تحلیل آن، یک متغیر مهم در تصمیمگیری آگاهانه است. این عدم قطعیت گاهی خودش را در ریسکها و تنشهای نظامی نشان میدهد، گاهی در بهای تمامشده شرکتها، گاهی در قوانین و مقررات ناظر بر فضای مالیاتی شرکتها و گاهی هم در بودجه کشور خودش را نشان میدهد. ما باید عدم قطعیت را بشناسیم و بلد باشیم آن را تجزیه کنیم تا تصمیمات بهتری بگیریم.
اقدامات رژیم صهیونیستی در حد رجزخوانیهای آنها نبود
اقدامات رژیم صهیونیستی در حد رجزخوانیهای آنها نبود
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با قدس با اشاره به اینکه جابهجایی ریسک و کاهش نگرانیها موجب شد تالار شیشهای افت خودش را در روزهای اخیر جبران کند، میگوید: جو روانی و ریسک غیر سیستماتیک موجب میشود تا همه نمادها در بازار سرمایه شروع به کاهش کنند و ما این ریسک را روی کل بازار شاهد باشیم. پس از برطرف شدن این ریسک، قیمتها شروع به رشد کرده و عملاً سطوح قبلی قیمتی را که از دست دادند پس گرفتند.
وی تأکید میکند: در چنین شرایطی که از یک سو اقداماتی که رژیم صهیونیستی انجام داد در حد و اندازه رجزخوانیهای آنها نبود و از سوی دیگر با توجه به آنکه در بازار سرمایه، همیشه آینده مورد معامله قرار میگیرد و آینده هم، کاهش نگرانیها را نشان میدهد، ما شاهد رشد بورس و کاهش شدید قیمت دلار و طلا هستیم.
نظر شما